Négyen a Fradiból, ketten az Újpestből – a legjobb igazolások válogatottja

Hamarosan már a téli átigazolási időszak sűrűjét követhetjük figyelemmel a magyar piacon is, de érdemes még visszatekinteni arra is egyfajta év végi összegzésként, hogy mely NB I-es klubok nyúltak legjobban hozzá az új játékosokhoz az első félidényt górcső alá véve. Az InStat adatait is figyelembe véve készítette el a csakfoci.hu a nyár legjobb igazolásainak válogatottját.

A legjobb nyári igazolások válogatottja:

Nagy S. (DVSC) – Benes (Vasas), Otigba (FTC), Pedroso (FTC) – Gorriarán (FTC), Simon Á. (Paks) – Knezevic (Puskás Akadémia), Nagy D. (Újpest), Paintsil (FTC) – Novothny (Újpest), Arabuli (Balmazújváros)

A “kispad”: Blazic, Spirovski  (FTC), Henty (Videoton), Heris, Balogh B. (Puskás), Ioannidis (DVTK), Litauszki (Újpest), Haris (Balmazújváros), Koszta M. (Mezőkövesd)

Nagy Sándor (DVSC): Nagy fogás volt a Loki számára, pedig eleinte talán kevesen hitték annak, hiszen a kárpátaljai hálóőr a Honvédnál és Gyirmóton sem tudott gyökeret verni. Ennek ellenére megkapta a bizalmat Herczeg Andrástól, 18 őszi bajnokin is a pályán lehetett, és összesen 20 gólt kapott, ötször zárt úgy, hogy egyszer sem tudták bevenni a kapuját.

Vit Benes (Vasas): Már az érkezése is különleges volt, hiszen kazah és török ajánlatra is nemet mondva igazolt a cseh védő Angyalföldre, majd kiderült, hogy csak egy veséje van a bekknek, így külön sportorvosi engedélyt is kapnia kellett a pályára lépéshez. Bár súlyosabb sérülése is hátráltatta az őszét, de a 10 neki jutott találkozón összességében felfelé lógott ki csapatából, ráadásul összesen csak 1 sárga lapot kapott belső védőként.

Otigba Kenneth (FTC): Alapembere lett azonnal az őszi bajnoknak a magyar-nigériai védő, aki elsősorban fejjátékával tűnt ki a mezőnyből, de rengeteg fontos szerelése, mentése is volt. Az InStat statisztikai elemzőrendszer számai alapján az NB I 20 legjobb játékos között volt bemutatkozó szezonjának első felében, a hátvédek között viszont csak egy nyári igazolás teljesített nála jobban…

Marquinhos Pedroso (FTC): …méghozzá a brazil csapattárs. Pedroso picit később tudott csak csatlakozni a zöldekhez, de azonnal be is került a kezdőcsapatba, ahol összesen 12-szer kapott lehetőséget. Eleinte inkább védőmunkájával tűnt ki a balbekk, de idővel egyre többet tudott a támadásokban is segíteni, 2 gólpassza is volt már. Az említett InStat szerint ő volt az ősz legjobb NB I-es játékosa.

Simon Ádám (Paks): Beneshez hasonlóan neki is érdekes útja volt új klubja felé. A korábbi U20-as vb-bronzérmes védekező középpályás szeptember elején csatlakozott a tolnai gárdához, és a magyar válogatott játékos érkezésével sokkal stabilabbá vált a Paks középpályás védekezése is. 18 bajnokin játszott, mindannyiszor kezdőként, igaz, 7-szer, a nyár végén még előző klubja, a Haladás színeiben.

Fernando Gorriarán (FTC): Az uruguayi középpályás is hétről hétre megkapta a lehetőséget Thomas Dolltól és élt is vele. Az InStat-listán ő a harmadik legjobb élvonalbeli játékos, 1 gól mellett 3 gólpasszt is összehozott már a védekezésben és támadásban is jeleskedő futballista, aki nem ismeri az elveszett labda fogalmát, hatalmas futómennyiség is jellemzi a játékát.

Josip Knezevic (Puskás Akadémia): A felcsútiak komoly nyári költekezésének egyértelműen legjobb vására volt a horvát támadó középpályás. Az eszéki “testvércsapattól”, az NK Osijektől érkezett 29 éves futballista 17 őszi találkozóján 10 gólja mellé 4 gólpasszt is jegyzett, nagyszerű teljesítményt nyújtott a mérkőzések jelentős részén, állandóan a kapura, a gólszerzésre tört, erről árulkodik az is, hogy neki volt az egész mezőnyben a harmadik legtöbb (52) kapuralövési kísérlete, és holtversenyben a legtöbb kapufája (3) is.

Nagy Dániel (Újpest): Az ősz egyik meglepetésembere volt. Bár a lilák hullámzó teljesítményt nyújtottak, de így is az 5. helyre értek oda, amiben nagy része volt a Németországból hazatért középpályásnak is. Nagy az InStat-elitben is ott van, a 16. összesítésben, de ennél is fontosabb, hogy 19 meccsen abszolvált 4 góljának és 4 gólpasszának is köszönhetően a magyar válogatottba is be tudott kerülni, ami egyértelműen arról árulkodik, hogy jó üzletet kötött az Újpest a megszerzésével.

Joseph Paintsil (FTC): A félidény egyik legjobbja volt a teljes mezőnyt tekintve. A ghánai támadó 6 góllal és 4 gólpasszal zárt, az övé volt az ősz talán legszebb gólja is, amelyet a Videoton elleni csúcsrangadón szerzett, a magyar válogatott Fiolát alaposan megforgatva. Sokszor kitűnt kiismerhetetlen cseleivel, megoldásaival, és ha még jobban megérik a játéka, a magyarnál jóval erősebb bajnokságokban is megállhatja majd a helyét. Egyelőre kölcsönben szerezte meg a nyáron a Fradi, de aligha szeretnék, ha elmenne majd a szezon végén.

Novothny Soma (Újpest): Jól nyúltak a liláknál a magyar igazolásokhoz, ezt az ő esete is mutatja. 10 találattal zárt ősszel, ezzel a közvetlen élmezőny tagja a mesterlövészek listáján, de az InStat-értéke is kiemelkedőnek volt mondható (a 15. helyen áll a teljes mezőnyt figyelembe véve). Némi kitérővel (Belgium, Diósgyőr) és halasztással került Újpestre a klubot sújtó átigazolási FIFA-embargó miatt, de megérte várni a korábbi nápolyi csatárra.

Bachana Arabuli (Balmazújváros): Az NB I papíron legértékesebb, de alighanem távozó játékosát, a fehérvári Henty-t tudta kiszorítani a “kezdőcsapatból” a grúz válogatott támadó. 6 őszi gólja mellett 2 asszisztja is volt, kulcsembere volt az újonccsapatnak, nem rajta múlott, hogy végül kiesőhelyen kell mégis telelnie klubjának. Komoly ajánlatokra, lehetőségekre mondott nemet azért, hogy a magyar élvonalban rendszeresen játszhasson, és úgy tűnik, ő és csapata is nagyon jól járt az érkezésével.

The post Négyen a Fradiból, ketten az Újpestből – a legjobb igazolások válogatottja appeared first on csakfoci.hu .

Tovább olvasom