Széles körben elterjedt az a hiedelem, hogy lelki egészség nélkül nincs testi egészség! És ez teljesen igaz, mert a kettő összefügg és kiegészíti egymást. A testünk tükrözi azt, ami bennünk történik. Az érzelmi rossz közérzet a legtöbb esetben fizikai problémára utal, aktuális vagy közelgő, ami viszont mentális betegségekhez vezet. A statisztikák azt mutatják, hogy a testi betegségekben szenvedők 75% -ának valóban vannak érzelmi problémái.

De mit is jelent valójában a mentális egészség? Milyen tényezőktől függ és hogyan érhető el? Egy helyre gyűjtöttük össze a legfontosabb válaszokat a témában.

Mi a mentális egészség?

A legegyszerűbb válasz erre a kérdésre az, hogy jól érezzük magunkat, és teljes értékű részei legyünk annak a társadalomnak, amelyben élünk. A mentális egészség nem csupán egy betegség hiánya, hanem általános jólétünk, belső egyensúlyunk és harmóniánk kombinációja, ami által a lehető legnagyobb mértékben elégedettek vagyunk azzal, ami vagyunk és amit csinálunk.

Gondolataink, érzéseink, hangulataink és tetteink ettől függenek. A jó mentális egészségnek örvendő személyre jellemző, hogy képes megbirkózni az őt körülvevő külső tényezőkkel, teljes mértékben kommunikálni, fejlődni és aktívan fejlődni.

Milyen jelei vannak a mentális egészség károsodásának?

Fáradtság, ingerlékenység, alaptalan félelmek, állandó szorongás, komplexumok – ez csak néhány olyan jel közül, amelyek megzavarják az életünk harmóniáját, és amelyek miatt bizonytalannak és kiegyensúlyozatlannak érezzük magunkat. Természetesen az, hogy mentálisan egészségesek vagyunk, nem jelenti azt, hogy nem élünk át olyan érzelmi időszakokat, amelyekben depressziósnak, zavartnak vagy erőtlennek érezzük magunkat. 

Éppen ellenkezőleg, mindannyian tapasztalunk ilyen szorongó érzéseket, de fontos, hogy képesek legyünk leküzdeni őket, ne engedjük, hogy eluralkodjanak rajtunk, és érzelmileg blokkoljanak minket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük