A Föld súlyos éveket tapasztal a globális szennyezés, a természeti erőforrások kimerülése, valamint az állatfajok és erdők kihalása miatt. Az éghajlat visszafordíthatatlan változásokon megy keresztül, amelyek bizonytalan jövőt jósolnak az emberiségnek. A globális felmelegedés, az elsivatagosodás és az ivóvíz alatti felszín alatti vizek sötét felhői aggodalmat okoznak az emberek és a tudósok körében.

A kontinensek és a pólusok éghajlati helyzete egyre kézzelfoghatóbb ütemben változik. A globális felmelegedés nagy jégtömegek olvadását okozhatja Grönlandon, és megváltoztathatja az óceánvíz szintjét és összetételét, ami viszont számos más változást is okozhat az éghajlatban és az ökoszisztémában.

Milyen szerepet játszanak az erdők az ökoszisztémában?

Az erdők kulcsszerepet játszanak a normál éghajlati viszonyok fenntartásában az egyes területeken és általában. Segítik a víz normális keringését a természetben és szabályozzák a csapadék szintjét. Ily módon a talajvíz szintje nő, és az aszály kezdetét kedvezően befolyásolja a megnövekedett csapadék. Ugyanakkor a fák mély gyökerei megvédik a talajt az eróziótól és megakadályozzák a sivatagok kialakulását. A növényzet jelenléte nemcsak csökkenti a földcsuszamlás kockázatát, hanem tisztítja a levegőt , táplálékot és életkörülményeket biztosít számos biológiai ökoszisztéma számára.

Minél kevesebb fát vágnak ki fűtésre és egyéb célokra, annál lassabb a globális felmelegedés és az ebből fakadó éghajlatváltozás. Ennek oka az, hogy minél több üvegházhatású gázt nem dolgoz fel az erdők lombja, annál erősebb lesz az üvegházhatás a Föld légkörére. A fák a szén -dioxid fő fogyasztói, ezért csökkentik a kipufogógáz és a káros gázok üvegházhatását. Megtartják a szenet a fa tömegükben, és így kedveznek a légköri gázmérlegnek.

Az erdők fontos funkciót töltenek be a természet vízkeringésében. Elpárologtatják a talajvizet és megtisztítják az esővizet a szennyeződéstől . Ezek a talajvíz és a felszíni vizek tárolói is. A talaj fontos szerepet játszik a víztisztításban, és az erdők képesek fenntartani a talajszerkezet normális működését. Az erdőtömb kivágása után a talaj fokozatosan elveszíti szerkezeti és funkcionális jellemzőit, és innen jelentkeznek a későbbi negatív hatások.

Erdők – a föld tüdeje

Több száz és ezer növényfaj élhet egy erdőben. Valamennyien oxigént bocsátanak ki, ami létfontosságú a létezésünk szempontjából, és életet biztosítanak számos szervezet számára. A gazdag növényvilág képes megtisztítani a szennyezett város levegőjét, és ellátni az embereket és állatokat a szükséges oxigénnel. Ezért nevezik az erdőket a “bolygó tüdejének”. Vannak olyan helyek, ahol az erdők olyan nagyok és hatalmasak, hogy a tudósok így nevezték el őket ( taiga Oroszországban, a skandináv erdők, az Amazonas és Kanada).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.