crop photo of person planting seedling in garden soil
Divat,  Otthon,  Tech

8 érdekesség a búvárszivattyú világából

A búvárszivattyú kifejezés mindenki számára ismerős lehet, aki már élt kertes házban vagy gyermekkorában nyaralt a nagypapánál vidéken. Ez a gép azonban ma sem nélkülözhető a ház körül, amit mi sem bizonyít jobban, mint a következő 8 érdekesség.

8 dolog, amit sokan nem tudnak a búvárszivattyúkról

1. A búvárszivattyú elnevezés a szakmai terminológiában olyan szivattyút jelent, amely a fúrt kutakhoz használható. A szennyvíz továbbítására nem alkalmas, mivel ahhoz szennyvízszivattyú szükséges.

2. A búvárszivattyú típusok egyáltalán nem képesek a vízben lebegő szennyeződések továbbítására, ezért tiszta vizet lehet velük szivattyúzni.

3. Ennél a gépnél alul található meg a szivattyú, felette pedig a hidrotest, és a termelődő hőt a víz áramlása vezeti el. Emiatt nem elég csupán vízbe lógatni a búvárszivattyút, át is kell folynia rajta a folyadéknak, hogy ne menjen rövid időn belül tönkre.

4. Ha ásott kútnál vagy tartálynál akarjuk felhasználni, akkor hűtőköpenyt kell a berendezésre szerelni. Ennek feladata, hogy felgyorsítsa a víz áramlását arra a sebességre, mely képes megoldani a gép hűtését.

5. A búvárszivattyút mindig a kúthoz kell méretezni, mivel minden kútnál fontos jellemző az, hogy egységnyi idő alatt mennyi vizet tud kiszolgálni. Ha a szivattyúnak ennél nagyobb a vízfelvétele, akkor azzal tönkre is tehetjük a kutat.

6. A búvárszivattyúk hosszúkás alakúak, ezért sokszor hívják őket csőszivattyúnak is. Másik ismert elnevezése a mélykúti szivattyú.

7. Egyes búvárszivattyúknál olajat is felhasználnak a hűtéshez, melyet gyári körülmények között töltenek bele, és vákuummal oldják meg, hogy a levegő ne legyen jelen. A gyengébb szivattyúknál saját kezűleg kell a vásárlónak első lépésként feltölteni a gépet olajjal, mi a gyári körülmények hiánya miatt ritkán sikerül tökéletesen. A jó minőségű olajos szivattyúknál a gyártó nem engedi a felhasználónak, hogy belepiszkáljon a zárt rendszerbe.

8. A búvárszivattyúra jellemző az emelőmagassága, mely egyértelműen megmutatja, hogy az adott termék mekkora nyomás elérésére képes. Ráadásul mindegyik berendezés vízszállítási képességét befolyásolja az a tény is, hogy mekkora vízréteg található felette.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük