Az emberi táplálkozás elengedhetetlen az életminőség szempontjából, és nagymértékben meghatározza az egyén egészségét, fizikai és mentális állapotát. Ezért jó, ha mindenki ismeri azokat az alapvető tápanyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van a normális létezéshez.

Ezek: fehérjék, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok és vitaminok. Segítségükkel a test növekszik, létezik és fejlődik. Megnézzük az egészség szempontjából legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat. Fontos szerepük van az ember általános állapotában, és sajátos jellemzőkkel rendelkeznek.

Különböző ásványi anyagok és vitaminok különböző módon támogatják szervezetünk minden rendszerét. Bizonyos vitaminok vagy ásványi anyagok hiánya egy idő után érezhető bizonyos betegségek, fáradtság és egyéb specifikus megnyilvánulások jeleivel.

Melyek a legszükségesebb vitaminjaink?

Ha kíváncsi, melyek a legfontosabb vitaminok, az alábbiakban összeszedtük mindazt, amit tudni kell róluk.

A -vitaminok

Fontos szerepet játszik a tüdő, a máj, a szív és más szervek normális működésében. Az A-vitamint béta-karotinnak is nevezik, és elősegíti az egyén jó látását és reprodukciós képességeit. Ezenkívül hatékony immunstimuláns. Kapható sárgarépából, brokkoliból, zöld leveles zöldségekből, lazacból, marhahúsból, sárgabarackból, mangóból, tökből, dinnyéből és gabonafélékből. A tejtermékek némi A -vitamint is tartalmaznak.

B -vitaminok

A B -vitamin csoport 8 fajt tartalmaz: B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – pantoténsav, B6 – piridoxin, B7 – biotin, B9 – folát, B12 – kobalamin.

Szerepük a szénhidrátok, zsírok és fehérjék energiává alakítása, valamint a sejtek fejlődésének és növekedésének támogatása. Különböző embereknek különböző szintű B -vitaminra van szükségük, és a bélbetegségben szenvedők vagy az alkoholfogyasztók vezető szerepet töltenek be ebben a csoportban. A gasztrointesztinális műtét egyes típusaiban B -vitamin veszteségek is előfordulhatnak, és többre lehet szükség. A terhes nőknek és a szoptató anyáknak nagyobb adag B -vitamint és különösen a folsavat kell bevenniük.

C vitamin

Az aszkorbinsav kulcsszerepet játszik az immunrendszer és a növényi eredetű vasbevitel stimulálásában. Ennek az antioxidánsnak egy másik fontos szerepe, hogy megvédje a sejteket a szabad gyököktől. A C -vitamin támogató szerepet játszik a kollagén termelésében, amely részt vesz a sebek gyors gyógyításában. A dohányosok abba a csoportba tartoznak, amely elveszíti az értékes összetevőt, és további mennyiségre van szüksége. A C -vitamin nagy mennyiségben található a citrusfélékben, a kivi, a paprika, a brokkoli, a paradicsom, a sült burgonya (a folsav megmarad, ha héjával együtt sütjük).

D-vitamin

Részt vesz a csontok építésében és egészségesebbé tételében, segítve a szervezet kalcium felszívódását. A C- és A -vitaminokhoz hasonlóan a D -vitamin is támogatja az immunrendszer kiegyensúlyozott működését. Ha nem teszi ki magát a napnak, vagy különféle kenőcsöket használ a bőrrák ellen, akkor extra mennyiségű vitaminra van szüksége. Mivel a D -vitamin nem sok élelmiszerben található, ezért nap -vitaminnak nevezik. Az élelmiszerek, amelyek még mindig tartalmaznak belőle, a lazac, makréla, tojássárgája, tej, gabonafélék, marhahús.

Hasznos ásványi anyagok

Kálcium

A szervezetünkben található kalcium 99% -a a csontokban és a fogakban található . Erősíti őket, és stabil szerkezetbe építi őket. Ennek az ásványi anyagnak 1% -a megtalálható a vérben, az intracelluláris folyadékokban és az izmokban. Hatása elengedhetetlen a sejt normális működéséhez, az anyagcsere és a neurológiai folyamatokhoz. A kalcium megtalálható a mandulában, a szójában, a tofuban (kalciummal dúsítva), a brokkoliban és a tejtermékekben.

Vas

Építi a vörösvértesteket és a hemoglobint. A tüdőben lévő vér oxigénjéhez kötődik, és eloszlatja azt minden sejtre. A vas fontos szerepet játszik az életünkben. Azoknak, akik nem esznek húst, kétszer annyi vasat kell bevenniük, mert növényi formájában nehezebben szívódik fel a szervezetben. Vörös húsban, májban, lencsében, babban, kesudióban, tofuban és másokban található.

Cink

Az eddig említett vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz hasonlóan a cink is támogatja az immunrendszer működését . Ezenkívül elősegíti a magzat növekedését a terhesség alatt és a gyermekkori növekedést. A növényi eredetű cink nehezen emészthető, a hús és a hal könnyebben felszívódik. Cinket vehet vörös húsokból, baromfiból, tejtermékekből, valamint teljes kiőrlésű gabonából, babból és diófélékből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük