white flowers between brown rabbit figure and eggs
Életmód

Húsvét – milyen hagyományokat ismerünk és mikor lesz 2022-ben?

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, és a Krisztus-központú naptár pirosbetűs ünnepe.

A Biblia szerint Jézus vasárnap, a pénteki keresztre feszítés utáni harmadik napon támadt fel. Kereszthalála nem mentette meg a világot a szenvedéstől, hanem minden bűnt megváltott.

A húsvét a vallás mellett a tavasz beköszöntét ünneplő fesztivál is, amelyet márciusban vagy áprilisban (Hold állástól függően) tartanak. A korábbi zsidó vallási ünnep is a húsvétnak felel meg, és az egyiptomi bebörtönzés alóli felszabadulás ünneplésére szolgált. Ez az időszak egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott születés ünnepével is, melynek elemei a feltámadás és az újjászületés.

A negyvennapos böjt végét jelenti

A húsvét a negyvennapos nagyböjt végét jelenti. Ünneplése a nyugati kereszténységben mindig változik, március 22-től április 25-ig elhelyezve. Másnap húsvét hétfő, mely a legtöbb keresztény országban piros betűs ünnep.

A vasárnapi elhelyezés nem véletlen, hiszen a niceai első zsinat 325-ben döntött úgy, hogy a gyülekezetek tagjai ugyanazon a vasárnapon ünnepeljenek. Emiatt lett a húsvét dátuma a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.

A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert akkor lehet újra húst enni. A vasárnapi szertartás része az ételek (bárány vagy sonka, kalács, tojás, bor) megáldása. A szentelés után régen a legtöbben siettek haza, mert a néphit szerint, aki lemaradt, az még abban az évben meghalt, aki pedig előbb ért haza, az learathatta az első gyümölcsöt.

A húsvét 2022 során persze már teljesen más üzenetet hordoz, hiszen a modern korokban főleg a locsolkodás köthető hozzá. Máig főzünk sonkát és tojást, melyhez tormát fogyasztunk, és az ételt meg is szenteltetjük a húsvéti misén.

A fiatal lányos háztartásokat ebben az időszakban felkeresik a fiatalok, ahol vödör vízzel, vagy újabban szódásszifonnal locsolják meg a hölgyeket. Ma már nagyon elterjedt a parfüm is, mellyel szintén meg lehet szórni a lányok és asszonyok haját.

Húsvét 2022 során április 17-én és 18-án lesz.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük