brown framed eyeglasses on a calendar
Életmód

Mikor van László névnapja?

Magyarországon a névnap ünneplése a hagyomány része. Ez azt takarja, hogy az adott napon az éppen aktuális keresztnevet viselő személyt a családja, barátai és kollégái megünneplik.

Ma már nem számít akkor ünnepnek, mint például a születésnap, azonban figyelmességet adunk a neve napját ünneplő személynek. Egy kedves SMS vagy egy tábla csoki éppen elég a köszöntésre.

Mikor ünnepeljük a Lászlókat?

Ennek a névnek sok ünnepe van! Hivatalos naptár szerint június 27. és augusztus 8. László névnap. Ezen felül még van kettő, amelyek a naptárban nem szerepelnek, a február 27 és a május 4.

Szent László király tiszteletére a 19. században nagy népszerűségnek örvendett ez a keresztnév, ráadásul probléma nélkül választhatjuk születendő kisfiúnak, hiszen anyakönyvezhető.

A László név jelentése dicsőség, hatalom.

A László a szláv Vadislav és Ladislav névből fejlődött ki. Legelső alakja volt a Ladiszló, majd ezt követte a Ladszló, Lacló és végül létrejött a László. Ladiszla a női párja ennek a keresztnévnek.

A Lászlókra nagyon igaz a figyelmesség, a türelem és a találékonyság. Ezek mind nagyon fontos erények, amelyek alátámasztják, hogy figyelnek az apró részletekere is. Előszeretettel választják az olyan feladatokat, amelyeket a szabadban kell végezni, mivel a természet nyugtató számukra.

A belső béke fontos a Lászlók számára. A természet mellett technikai érdeklődésük van. Nem szeretnek a középpontban lenni, inkább csendes típusok és megfigyelik a környezetüket. A biztonság nagyon fontos a számukra, mindenről először szeretnek meggyőződni, hogy valóban úgy működik az adott dolog, ahogy azt ők elképzelik. Ha valamibe belekezdenek, addig csinálják míg be nem fejezik. Szeretik a tisztaságot, mindig rendet is hagynak maguk után.

A László név becenevei a Laci, a Lacika, a Lackó, a Lacus, a Laca, a Lászlóka és a Lászlócska.

László nevezetű hírességek

Nagyon sok Lászlót találni a hírességek között is:

  • Arany László – költő
  • Benkő László – zenész
  • Cseh László – úszó
  • Dés László – zeneszerző
  • Hajas László – mesterfodrász
  • Kabos László – színész
  • Mérő László – matematikus, pszichológus
  • Polgár László – sakkozó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük