Randi appok ellen léptek fel a brit hatóságok

Az orosz-ukrán háború miatt az utóbbi hónapokban rengetegen hagyták hátra az addigi életüket és költöztek el az otthonaikból. A menedékkérők nagy része kevés pénzzel, szinte a teljes bizonytalanság mellett próbálja túlélni egy másik országban ezt a nehéz időszakot. Vannak, akik könnyebben alkalmazkodnak az új környezethez, másoknak viszont nehezebb a beilleszkedés. A különféle segélyszervezetek igyekeznek mindenkinek otthont és élelmet biztosítani. Egyes személyek viszont a meggazdagodás lehetőségét látják a válsághelyzetben és kihasználják az ukrán hölgyeket.

Érdekes társkereső hirdetések

Az elmúlt hetekben Angliában érdekes társkereső hirdetések jelentek meg. Ezekben célirányosan olyan magányos ukrán nőket mutatnak be, akik partnert keresnek maguk mellé. A reklámok szövege általában mindig ugyanaz, csak a modellek képe változik. A fotókon a hölgyek szinte lenge, sokat nem takaró ruhadarabokban láthatók. A társkereső jelleg ellenére ezek burkolt hirdetések, amelyek a hatóságok figyelmét is hamar felkeltették. Habár a szervek gyorsan cselekedve, leszedették a reklámokat, ennél azért kicsit bonyolultabb az ügy háttere.

 Az ENSZ menekültügyi intézménye már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy az ukrán nők fokozottan vannak kitéve a visszaéléseknek. A jelentések szerint, amelyek a nők elmondásai alapján készültek, kéjmunkára történő kényszerítésekről és megfélemlítésekről számolnak be. A kerítők legtöbb áldozata fiatal, naiv és tapasztalatlan nő, akiket könnyebb kihasználni, mint az idősebb társaikat.

A reklámok ellenőrzése és tiltása közel sem elegendő a probléma megoldásához, emellett számtalan hasznos fellépésére lenne szükség. Sokat jelentene, ha a szervezetek és a hatóságok egymással együttműködve, közösen tudnának felvilágosítást tartani a potenciális áldozatok számára. Fel kellene hívniuk a nehéz helyzetben levő hölgyek figyelmét az esetleges visszaélésekre.

Még szintén kedvelheted...