woman doing cobra pose
Divat,  Egészség,  Életmód,  Sport

Időskori mozgáslehetőségek

Figyelem! Ez a cikk csupán tájékoztató jellegű. Mielőtt bármilyen mozgásformába kezdene, kérje ki a kezelőorvosa véleményét!

Az alábbi gyakorlatok a test rugalmasságának növelését célozzák. Alkalmasak és hasznosak az idősek számára, mert lényegében nyújtóak. Napi gyakorlásuk javítja az inak szilárdságát és rugalmasságát, valamint javítja az ízületek kenését, ami immobilizáláskor rontja állapotukat.

Néhány hasznos nyújtógyakorlat

Üljön le a földre, és nyissa szét a lábát. Ezután kissé hajlítsa előre a testét, tartsa a hátát a lehető legegyenesebben, anélkül, hogy felemelné a lábát a padlóról. Előadás közben érezni kell a nyújtást a hát és a láb izmaiban.

Üljön keresztbe tett lábbal a padlón, és fonja össze ujjait a feje fölött. Ezután döntse előre a fejét, nyúlást kell éreznie a nyak területén.

Ez a gyakorlat oldalsó nyújtásra szolgál: Dőljön hátra a padlón keresztbe tett lábakkal, emelje fel a jobb karját, és emelje a lehető legmesszebb balra a feje fölé, miközben a testét ugyanabba az irányba dönti. A másik kezét a derekára teheti, hogy további támogatást kapjon. Az előadás során fontos, hogy a vállak le legyenek tartva.

Lehet másképpen is fitt maradni

Ha nem rajong az edzésért, akkor ajánlott napi fizikai aktivitást végezni, annak típusától függetlenül. Fajtái változatosak – kertészkedés, házimunka, séta a parkban, lépcsőzés és így tovább. Minden szisztémás mozdulat növeli a szív állóképességét és javítja annak funkcióit. Ily módon a test normál mobilitása megmarad, és az izmok védve vannak a hanyatlástól.

Természetesen fontos tisztázni, hogy mielőtt edzésprogramot végez, érdemes konzultálni orvosával, aki ismeri az egészségi állapotát, és ajánlásokat tud adni a megfelelő fizikai aktivitáshoz.

Akár a testmozgást, a sportot választja, akár más tevékenységre összpontosít, a mozgás az élet! A fittség nem csak csökkenti a súlyos betegségek kialakulásának és kialakulásának kockázatát, hanem jó mentális egészséghez, tiszta elméhez és aktív társadalmi élethez is vezet.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük