Egészség,  Életmód,  Otthon

7 tipp a nyárra, ha kutyád vagy cicád van!

A nyár hagyományosan a szabadtéri játékok, a nyaralás, az utazás és a kalandok ideje. Mielőtt azonban nyári szórakozásra indulnál, feltétlenül vedd figyelembe a forró időjárás okozta kockázatokat, amelyek hatással lehetnek háziállataidra.

Íme 7 tipp, hogy kedvencednek biztonságos, egészséges és élvezetes nyárban legyen része.

1.) Soha ne hagyj állatot forró autóban

Nyáron a kültéri hőmérséklet 30-40 fokra vagy akár azon túlra is emelkedhet. Az autóban azonban még nyitott ablakok mellett is percek alatt 50 Celsius fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, így a hőguta valódi veszélyt jelent.

A kutyák és macskák nem tudnak úgy izzadni, mint mi, hogy lehűtsék magukat, így amikor túlmelegednek, nemigen tudnak mit tenni. Emellett a kis állatokat gyorsabban legyőzi a hőguta, mint az embereket, így akár 10 perc is veszélyes – akár halálos – lehet egy kis kutya vagy macska számára a forróságban. Ha kedvence a hőguta jeleit mutatja (letargia, felületes zihálás, beesett szemek, ragadós íny vagy eszméletvesztés), azonnal vidd őt az állatorvoshoz.

2.) Mindig biztosíts elegendő árnyékot és vizet

Mindig biztosít számukra megfelelő mennyiségű friss ivóvizet. Teljesen mindegy hogy a nyaralásra mentetek együtt, vagy csak a hátsókertben hűsöltök – mindig figyelj az ivóvizére. Ez sokkal fontosabb ebben a melegben, mint az étel. És talán mondanom sem kellene de természetesen az ivóvizet se a napon tartsd ha lehet ha nem tedd egy hűvösebb árnyékos helyre. Ne feledd, hogy a háziállatok nem izzadnak, ezért szükségük lesz egy helyre, ahol lehűlhetnek, és sok friss ivóvízre, hogy hidratáltak maradjanak, és testük hőmérséklete az egészséges tartományon belül maradjon.

Továbbá elővigyázatosságként azt is megteheted, hogy áttörlöd a testét és bundáját egy kis nedves ruhával, a párolgás segíti a hőleadásban és kellemesen hűsiti majd az állatot. Gyakorlatilag szimulálja az izzadás hűsítő hatását, segít a kedvencednek gyorsabban lehűlnie. Ha úgy látod, hogy a hőgutát kapott akár tiéd, akár más állata, akkor itt tudsz a hőguta témában még tájékozódni.

3.) Pakolj be egy utazótáskát a háziállatodnak

Ha hosszabb útra tervezel a háziállatoddal, győződj meg róla, hogy van egy utazótáskád, amelybe a legszükségesebb dolgokat, például élelmet, friss vizet, utazótálat, jutalomfalatokat, játékokat, fésűt/kefét, karomvágó ollót stb… és néhány alapvető elsősegélynyújtó eszközt (kötszer, antibiotikumos krém, égés elleni krém stb.) csomagoltál neki.

4.) Soha ne hagyd felügyelet nélkül a háziállatokat a medencék közelében

Egy úszómedence kellemes hűsölést nyújthat egy forró nyári napon, de a háziállatok számára a medence fulladásveszélyes lehet. Mindig tartsd szemmel háziállataidat, ha a szabadban vannak, amikor a medence nincs fedetlenül. A föld feletti medencék, amelyekhez csak létrán lehet feljutni, különösen veszélyesek a háziállatok számára. Egy okos kutya vagy kíváncsi macska beesdhet a medencébe, ahonnan aztán lehetetlennek találhatja a menekülést.

5.) A tűzijátékok ideje alatt fokozottan figyelj rájuk

A legtöbb háziállat hajlamos elmenekülni a hangos zajok elől, így nagy az esélye annak, hogy egy esti tűzijáték, ropogatatás (pl. egy aug.20-ai tűzijáték) kezdete arra készteti az állatot, hogy keressen egy helyet, ahol meghúzhatja magát és elbújhat. Gondoskodj arról, hogy háziállatodnak legyen egy biztonságos hely, ahová elmenekülhet a tűzijáték zajától és villanásaitól. Felállíthatsz egy „odút” kedvenced számára csupán egy dobozból, egy kedvenc takaróból és néhány megnyugtató játékból.

6.) Védd meg kedvencedet a parazitáktól.

A nyár az az időszak, amikor a bolhák és a kullancsok a legaktívabbak. Ha háziállatod jelentős időt tölt a szabadban, győződj meg róla, hogy visel valamilyen bolha- és kullancsellenes szert. Rendszeresen ellenőrizd állatodat a kullancsok után kutatva. Ne feledd, hogy az apró kullancs képes a Lyme-kórt átvinni, ezért rendszeresen fésüld át állatodat bolhafésűvel, és ellenőrizd a fülek mögötti területeket, valamint a mancsok és lábak környékét, hogy eltávolítsd a rátapadt kullancsokat.

7.) Győződjön meg róla, hogy kedvenced megkapta az összes szükséges oltást

Mielőtt nyári kalandozásra indultok, ellenőriztesd az állatorvossal, hogy például a kutyád minden oltás és védőoltás tekintetében naprakész-e. A háziállat-egészségügyi vizsgálat kiváló alkalom arra is, hogy állatorvosodtól bármilyen ajánlást és javaslatot kérj a kedvenced nyári biztonságára vonatkozóan. Mivel ő ismeri az állatot, lehet hogy olyan tanácsot is tud adni testreszabottan, melyet a neten, 1-1 cikkben nem fogsz megtalálni. Pl. azért mert tudja, hogy milyen betegségben szenved, mi volt a kórelőzménye vagy hogy egyszerűen csak mire érzékeny.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük